Skip links

Periodontoloji

Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları

Periodontoloji

Diş eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti hastalığı, birden fazla nedenden kaynaklanır. Bu nedenlerin başında diş fırçalama sırasında yaşanan kanamalar gelir. Diş etlerinde meydana gelen şişme ve kızarmalar, dişler ve dişetleri arasında iltihaplı akıntı olması, ağız kokusu, dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması, Diş eti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak oluşan siyah alanlar görülmesi de diş eti hastalığının habercisidir.

Diş Eti Hastalığının Sebebi Nedir?

Ağız içinde biriken bakteri plağı adı verilen yumuşak ve diş taşı adı verilen sert eklentiler diş eti hastalığının temel sebebidir. Bu eklentiler ağız içerisinden uzaklaştırılmazsa; yani özetle bireyler doğru fırçalama yapmaz, diş temizliğine dikkat etmezlerse diş eti hastalığı gelişebilir. Günlük fırçalama ve diş ipliği kullanımı ile diş plağının uzaklaştırılması sağlıklı bir ağız için temel gereksinimdir. Eğer plak etkin bir şekilde dişlerden uzaklaştırılmazsa diş taşı veya tartar olarak bilinen düzensiz yüzeyli ve geçirgen bir yapıya dönüşür. Plaktaki bakteriler tarafından salınan zararlı ürünler dişetinde irritasyona neden olur. Bu ürünler nedeni ile dişetini dişe sıkıca bağlayan lifler yıkıma uğrar, diş eti dişten uzaklaşır ve periodontal cep oluşur. Böylece bakteri ve ürünlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Hastalık ilerledikçe cep derinleşir, bakteriler daha derine; kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde de yıkım başlar. Hastalık tedavi edilmeden bırakılırsa sonunda dişler sallanır ve çekimleri bile gerekebilir.

Diş Eti Hastalığında Nasıl Bir Tedavi Yöntemi Uygulanır?

Bu anlamda belirleyici olan diş eti rahatsızlığının yaşandığı süreçtir. Eğer hasta erken safhadaysa genellikle diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi yapılır. Bu süreçte dişlerin etrafındaki ceplerden bakteri birikintileri ve diş taşları uzaklaştırılır ve kök yüzeyleri düzleştirilir. Bu işlemlerle iltihaba neden olan bakteriler ve toksin maddeler ağızdan uzaklaştırılır.
Diş eti hastalığının ileri boyutlara geldiği durumlarda ise cerrahi müdahale yapılma ihtimali vardır. Yapılan müdahaleyle derin ceplerdeki diş taşlarını ve hastalıklı dokuları ortamda uzaklaştırarak iyileşmenin olabilmesi amaçlanmaktadır.

Tedavi tamamlandıktan sonra hastalar düzenli olarak kontrole gelmelidirler. Periodontal tedavi ile elde edilen olumlu sonuçları korumanın tek yolu dişlerin fırçalanması, diş ipi ve bakteri birikintilerini ortamdan uzaklaştıran kimyasalların düzenli olarak kullanılmasıdır.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?

Diş eti hastalıkları çoğunlukla kronik seyreden hastalıklardır. Hastalık var olmasına rağmen bir süre hiç farkedilmeyebilir. Dişetleri kanıyorsa ve büyümüşse, diştaşları varsa, kimi zaman dişetleri çekilmiş ve dişler uzamışsa, bazı dişler yer değiştirmiş ve araları açılmışsa, dişler sallanıyorsa, ağızda kötü bir tad ve kötü bir koku varsa mutlaka bir dişeti hastalıkları uzmanına gidilmelidir.

Diş eti hastalıklarından nasıl korunabilir?

Diş eti hastalıklarından korunmanın en önemli yolu diş temizliğinin düzenli olarak yapılması, diş fırçalama ve diş ipi kullanılmasıdır. Ayrıca herhangi bir belirti oluşmasa dahi düzenli olarak hekim kontrolü diş eti hastalıklarında korunmada erken teşhis anlamında önemli bir faktördür. Örneğin belirli aralıklarla yapılan diş taşı temizliği; diş fırçası ile temizlenemeyen bölgelerdeki sertleşmiş diş taşlarının ortamdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Diş hekiminizin sizin özel gereksinimlerinize göre kişisel bir ağız bakım planı yapabilir. Bu programla dişleriniz ile dişetlerinize zarar vermeksizin diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı uygulayabilirsiniz.