Skip links

Pedodonti Tedavisi

Çocuk Diş Hekimliği (0-12 Yaş)

Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti Tedavisi

Pedodonti Nedir ve Kaç Yaş Aralığını Kapsar?

Genel olarak tanımlanacak olursa Pedodonti; çocuk dişlerini ilgilendiren diş hekimliği dalına verilen isimdir. Gerekli görülen tedaviler; pedodontistler tarafından sağlıklı ve engelli çocuklara uygulanmaktadır. Yaş aralığı 0-14 yaş arasıdır.

Pedodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pendodonti tedavisi birden fazla aşamadan oluşur. Çocuk hastaların süt dişlenme ve karma dişlenme sürecinde ağız hijyenin sağlanması, oluşan hastalıkların tedavisi pedodontini ilgi alanıdır. Tedavi çerçevesinde; hem süt hem de daimi dişlere yapılan topikal flor uygulamasıyla dişlerin güçlenmesi çürümeye karşı daha dayanıklı olmaları amaçlanır. Oluşan çürüklerin dolgu ya da çekim ile tedavisi yapılır. Parmak emme, dudak emme, yanlış yutkunma gibi kötü alışkanlıkların teşhis ve tedavisi yapılır.

Pedodonti Tedavi Sonrası Süreç Nasıl İlerler?

Tedavi sonrası süreçte hekim ve aile işbirliği çocuk açısından önem arz etmektedir. Uygulanan tedaviler sonrasında çocukta ağız hijyeni sağlanması çok mühimdir. Belirli periyodlarla kontroller sonucu flor tedavisi gibi koruyucu tedaviler yapılarak var olan durum idame ettirilmelidir. Alpi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bu konuda nitelikli uzman kadrosuyla hizmet vermektedir.

Süt Dişleri Önemli Midir?

Süt dişlerinin doğal akışında düşüp altından sürekli dişleri gelene kadar sağlıklı kalması çok önem arz etmektedir. Süt dişleri çocuğun düzgün beslenmesine yardımcı olur. Süt dişleri çocukların konuşma ve telaffuzu açısından da mühimdir. Süt dişleri dişlerin gelişimi açısından da önemlidir.

Süt Dişleri Sorunları Nelerdir?

Süt dişleri konusunda karşılan en önemli sorun çocukların beslenme alışkanlıklarıyla ilgili karşılaşılan durumlardır. Özellikle bebeklik döneminde çürük oluşuma neden olan şekerli gıdaların tüketilmesi bunun başında gelir. Ayrıca süt dişlenme döneminde parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklar, çene kemiklerinde malformasyonlara yol açabilmektedir. Bununla birlikte süt dişlerin yapısı gereği oluşacak bir çürük daimi dişlere göre daha hızlı ilerlemektedir. Bu durumda da çocukta var olacak ağrı çocuğun yaşantısını ciddi anlamda etkileyecektir. Bu nedenle koruyucu uygulamalarla gerekli önlemlerin alınması ve pedodonti muayenesi sonrasında bu riskler azaltılabilmektedir.

Çocuklarda Parmak Emme Zararlı Bir Durum Mudur?

Bebekler doğum öncesi parmaklarını emmeye başlarlar. Bu tamamıyla normal bir reflekstir. 4 yaşına kadar bırakılan parmak veya başka nesneleri emme alışkanlıkları kalıcı bir zarara yol açmaz. Fakat bazı çocuklar bu alışkanlıklarından vazgeçmeyebilirler. Bu durumda üst dişler düzensiz olarak sürer ve dişler dudağa doğru itilerek öne çıkabilirler. Doktorunuzla görüşerek çocuğunuzun bu alışkanlıklarını değiştirmek için neler yapabileceğinizi konuşunuz.